Bazeni

Svaka kuća sadrži svoj privatni spoljašnji bazen, koji će predstaviti pravo zadovoljstvo za celu porodicu i rashladiće vas tokom toplih letnjih dana.

PRIRODA

Prirodno okruzenje nad kojih se planinski vetrovi ukrštaju čineći čuvenu „ruža vetrova“ koja ima blagotvorni uticaj na zdravlje i konstantno obezbeđuju čist i kvalitetan vazduh.

Zimska služba

Zimska sluzba, čisti i bezbeđuje prohodne puteve od sneznih padavina.

Planina Avala - simbol Beograda i čuvar istorije

Planina Avala se nalazi 5km od kompleksa Avalske doline.. Ono što Avala poklanja svakom njenom posetiocu jeste fantastičan pogled sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda ne samo na Beograd već i na dobar deo Šumadije . Ime „Avala“ potiče od reči „havala“ što znači vidikovac.
Čak 70 odsto njene teritorije zauzele su šume, pre svega bukva, grab, lipa, cer, kitnjak, sladun, bagrem, dok postoji i manja zajednica crnog bora. Više od 600 biljnih vrsta je ovde našlo svoj dom, među njima su i neke veoma retke- zelenika, zlatan, zanovet. Iako čitavom planinom dominiraju lišćari,  s obe strana prilaza Spomeniku Neznanom junaku nalazi se aleja vitkih čempresa. Možda nam to i nije bilo neobično, ali zanimljivo je da sadnice ovog četinara predstavljaju poklon Adolfa Hitlera, u ime Vlade Nemačke, Kraljevini Jugoslaviji. Sadnice čempresa su simboličan poklon u ime mira i uspostavljanja normalnih odnosa nakon završetka Velikog rata. 
Dok šetate nekom od livadskih i šumskih zajednica, nemojte se iznenaditi ako naletite na jazavce, kukavice, ćukove, lisice, veverice.  Moram vas upozoriti da budete pažljivi jer na Avali možete naleteti i na divlju svinju.

Naš ugledni srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije Josif Pančić napisao je 1856. godine Popečiteljstvu prosevčenija da je: „Avala ugrožena i da će nestati biljni i životinjski svet ako se nešto ne preduzme…” Na osnovu tog pisma, Knjaz Miloš je doneo naredbu 1859.godine da se Avala zagradi i tako spase od propadanja, a 1936. godine je proglašena nacionalnim parkom.
Planina Avala se može pohvaliti sa osam izvora čiste vode, od kojih su najpoznatiji Ledinac, Sakinac, Kamenac i Vranovac. Na ovim mestima se bez razmišljanja možete osvežiti čistom izvorskom vodom. Najpoznatiji izvor je Sakinac
 Avala je planina vulkanskog porekla i ona danas obiluje rudama koje su se iskopavale od davnina
Avala je proglašena za sportsko-rekreativnu oblast. Danas se na Avali održavaju razne sportske i kulturne manifestacije i takmičenja, a najpoznatiji je tradicionalni kamp srpskih planinara od 01. do 10. jula svake godine.
            Avala svim posetiocima nudi mnoštvo sadržaja, od kojih izdvajamo: biciklizam, šetnja, trim staze, razgledanje ptica, rekreativno trčanje, rekreativno planinarenje, orijentiring… A tu su i istorijske lokacije koje bi trebalo obići.

Avalski toranj

Avalski toranj danas predstavlja jednu od 5 najposećenijih turističkih atrakcija Beograda. Visok je 204,68 metara i u njemu se nalaze Vidikovac, na 122 metara visine, i kafe bar na 119-om metru. Do vrha tornja se dolazi liftom, za nekih četrdesetak sekundi. Statistika pokazuje da se broj poseta ovom mestu povećava iz godine u godinu.. Toranj je otvoren za posetioce svakog dana, osim ponedeljkom.

Spomenik Neznanom junaku

Na samo par minuta hoda od Tornja, nalazi se sam vrh planine i aleja okružena bogatim zelenilom koja otkriva još jedno značajno zdanje – čuveni Spomenik Neznanom junaku na Avali. Podignut 1938. godine po naredbi kralja Aleksandra I Karađorđeviča je spomenik Neznanom junaku. Nalazi se na najvišoj koti planine i delo je poznatog vajara Ivana Meštrovića. Smešten je na mestu bivšeg srednjevekovnog grada Žrnova. Priča o ovom spomeniku počela je 17.oktobra 1914. godine. U blizini starog utvrđenja poginuo je jedan srpski nepoznat vojnik. Ceneći njegovu veliku hrabrost nemački vojnici su ga uz počasti sahranili na tom mestu i postavili natpis: „Jedan nepoznat srpski vojnik”.

Spomenik sovjetskim vojnim veteranima

Na mestu gde se 1964. godine srušio avion sa delegacijom zvaničnika sovjetskog saveza, na čelu sa maršalom Birjuzovim, koji su učestvovali u borbama za oslobađanje Beograda, obeleženo je spomenikom u obliku slomljenog avionskog krila. Na spomeniku su ispisane reči:
“Ovde su u avionskoj nesreći u jutro 19. oktobra 1964. poginuli sovjetski heroji, naši ratni drugovi i prijatelji. 
Oktobra 1944. ovde su se borili za slobodu Beograda. Ovde oktobra 1964. ulaze u legendu našeg grada. Postaju znamen bratstva i zajedničke borbe.”

Spomenik Vasi Čarapiću

U blizini planinarskog doma Čarapićev brest ne propustite da posetite dva spomenika posvećena Karađorđevom vojvodi, Vasi Čarapiću. Jedan je izliven u bronzi, a drugi u drvetu, sa karakterističnim prizorima iz Prvog srpskog ustanka.

OVDE DOM ZNAČI VIŠE

Izaberite zdrav stil života za vas i vašu porodicu, bilo da tražite kuću za kvalitetan porodični život ili vikendicu za odmor i relaksaciju cele porodice. Stvarajte uspomene i prepustite se zelenoj idili, uživajući u šarenilu boja koje vam priroda pruža

Gde se nalazimo

ADRESA: 

Petra Kočića, Vrcin, Srbija

BROJ: 

+381-61 2222 651

E-mail:

avalskedoline@gmail.com

Kontaktirajte nas

Avalske doline

Luksuzno naselje nadomak Beograda

  • +381-612222 651
  • avalskedoline@gmail.com

Zakažite sastanak na samoj lokaciji

    © Avalske doline. Sva prava zadrzana. Pravila koristenja i Polisa privatnosti.Powered by Nick Velly Design

    Avalske doline

    Luksuzno naselje nadomak Beograda